Teplantage, tempel och zoo i Darjeeling

Staden Darjeeling i nordöstra Indien är också namnet på ett distrikt i delstaten Västbengalen. Här är ett helt annat klimat än i övriga landet. I oktober är det knappt 20 grader, men i januari kan det sjunka till nollgradigt! 
 
Staden är bland annat känd för sitt te, som odlas på höga höjder (upp till 2500 meter). Darjeelingte anses ha en exklusiv smak och kallas därför ”teernas champagne". Det är inget typiskt svart te, utan lätt oxiderat och har en ljus färg med blommig och örtig smak. 
 
Utöver besök på teplantage strosade vi runt, besökte tempel och zoo för att se vilka djur som lever i Himalaya.
 
Underbara vyer över teplantagen!
I mars plockas de första bladen, first flush, då de är ljusgröna och anses vara allra bäst.
Den andra plockningen, second flush, sker i maj, innan monsunen kommer.
På hösten när monsunen är över plockas bladen en sista gång.
 
Traditionell klädsel och korg på teplockerska.
 
Ballongförsäljare på torget.
 
Någon mer än jag som läst boken Dimma över Darjeeling?
Titeln stämmer med verkligheten!
 
I denna minimala butik både bakar och säljer detta glada par sitt bröd.
 
Kvinna vid Mahakal Temple, ett hinudiskt tempel på Observatory Hill.
 
Vi hittade ett hotell med brittiska anor som serverade afternoonte med scones. 
Det smakade bra!
 
 
I Darjeeling finns ett zoo med djur från Himalayas flora och fauna. 
Här är det en svart asiatisk björn som tar sig en tupplur.
 
Ingen tydlig bild... men en röd panda kikar ner från trädtopparna! 
 
Tibetanska vargen som nästan ser ut som en hund.
 
Vi tittade också in i ett museum som visade klätterexpeditioner som Tenzing Norgay gjort.
Han var en nepalesisk bergsbestigare som levde sina sista år i Darjeeling.