The pink city
Den rosa staden Jaipur ligger i delstaten Rajastan i norra Indien. Temperaturen kan under året pendla från 10 till 50 grader. Staden omges av berg och torr vegetation, som inte är särskilt livgivande. Men den rosa staden gör skäl för sitt namn. Visserligen är det snarare orangeröd, men färgen återkommer på murar och byggnader både i den gamla och nya stadsdelen. Söndersmulat tegel används till färg och det är ett pågående underhållsarbete med ommålningar vartannat år!
Jaipur är olik de städer jag tidigare besökt i Indien. Trots sina tre miljoner invånare ger staden intryck av att vara en småstad. Kanske beror det på det låga husen och att trafiken för det mesta flyter på. Vägarna är bra och breda. Tydligen är Jaipur känd för att vara en av världens bäst planerade städer. Det var kungen och astronomen Jai Singh som på 1720-talet grundade staden. Den starka traditionen med rosamålade byggnader härrör från den tiden då syftet var att det skulle se ut som sandsten.
Vår tredagars resa var fylld av upplevelser. Det var fantastisk arktiektur, shopping och många och långa skrattanfall i samband med alla knasiga och lustiga situationer vi hamnade i. Och så fotade vi en hel del förstås!
Här följer några bilder från Gamla stan i Jaipur.

Vakt framför ingången till City Palace. Lägg märke till den käcka luckan i dörren! Här bor än idag kungen eller maharajan som han kallas, men han har ingen makt. Den rosa väggen är den klassiska Jaipur-färgen!

En vis man. Han var i alla fall tillräckligt vis för att be om pengar så fort han såg våra kameror.
Något som bara hänt mig en gång tidigare. Då av en vis man i Varanasi.
Något som bara hänt mig en gång tidigare. Då av en vis man i Varanasi.

Vid Citypalace finns fyra dörrar som omges av förtrollande vackra målningar.
Här är min favoritdörr. Josefin matchar fint med sin klänning!
Här är min favoritdörr. Josefin matchar fint med sin klänning!

Glada! Framförallt färgglada var dessa vakter!

Hawa Mahal kallas också för vindarnas palats. Vid första anblicken ser det ur som en pampig byggnad men det är bara en vägg med fönster. Här kunde kvinnorna i kungafamiljen sitta och titta på festivaler och annat som utspelades nedanför på gatan. De var inte tillåtna att visa sig, men kunde på detta sätt ändå delta.

Astronomisk observatoriumet Jantar Mantar grundades på 1700 talet och är idag ett världsarv. Där finns en stor samling välbevarade instrument. De visar bland annat tid utifrån hur solljuset faller.
Och horoskop som har ett samband med månens och planeternas rörelser på himlavalvet
Och horoskop som har ett samband med månens och planeternas rörelser på himlavalvet

Vattenpalatset . Först byggdes detta palats och sedan en konstgjord sjö omkring.

Vi tyckte att vårt hotell såg ut som ett gammalt palats. Och det var det visst också!